Aslında Son Kullanma Tarihi Olan 14 Şey

Bebeğiniz için önceden sevilen bir araba koltuğu kullanmak ekonomik açıdan mantıklıdır. Ancak araba koltuklarının bile son kullanma tarihleri ​​vardır ve markadan markaya farklılık gösterir. Mesele şu ki, genellikle sadece gıda, ilaç ve kozmetik gibi çabuk bozulan ürünlerde son kullanma tarihlerini kontrol ediyoruz. Bozulmayan ürünlerin bile raf ömrü olduğunu bilmek ve hatırlamak güzel.

1. Taşınabilir anahtarlı uzatma kabloları 2 yıl sonra değiştirilmelidir.

Güç şeritleri ve uzatma kablolarının son kullanma tarihleri ​​yoktur. Ancak yaşlandıkça verimlilikleri azalır. Bu nedenle, çoklu prizinizi veya prizinizi ne zaman aldığınızı hatırlayamıyorsanız, değiştirme zamanı gelmiştir. Ayrıca soketin etrafında herhangi bir yanık izi fark ederseniz veya sokete bağlı herhangi bir şeyin titrediğini fark ederseniz, değiştirme zamanı gelmiştir.

Güç şeritlerinin az bilinen yangın tehlikeleri olduğunu unutmayın . Herhangi bir kısa devre veya kıvılcım elektrik yangınlarına neden olabilir, bu nedenle bunları 1-2 yıl içinde değiştirmek en iyisidir.

2. Ev terlikleri 6 ayda bir değiştirilmelidir.

© Favtr.com

Basitçe söylemek gerekirse, ev terlikleri çok sağlıksız olabilir. Onları banyoda kullanmaktan mutfağa kadar terlikler zamanla hijyenik olmayabilir. Düzenli yıkamada bile 6 ayda bir terlik değiştirmek iyidir . Ve ayaklarınız için de iyidir.

3. Sütyen 6 aydan bir yıla kadar bozulur.

Sütyenler ve hatta iç çamaşırları, doğru kullandığınız ve yıkadığınız sürece dayanır. Düzenli olarak sutyen takıyorsanız, 6 aydan bir  yıla kadar sürmesini beklemeyin . Sutyen, gevşemiş lastik nedeniyle artık destek sağlamıyorsa veya ezilmiş kuplar varsa ve balenleri dışarı çıkıyorsa, değiştirme zamanı gelmiştir.

Aynı kurallar iç çamaşırı, herhangi bir yıpranma, renk atması veya yırtılması için de geçerlidir,

4. Baharatlar 1-4 yıl içinde lezzetini ve çekiciliğini kaybeder.

Mağazadan satın alınan baharatların çoğunun kaplarında bir son kullanma tarihi vardır. Ancak artık görünmüyorlarsa veya kendi baharatlarınızı yapıyorsanız, bu yönergeyi takip edebilirsiniz . Baharatlar gerçekten “son kullanma tarihi geçmese de” aromalarını ve özelliklerini kaybederler.

Kuru otlar 1-3 yıl, öğütülmüş/toz baharatlar ise 2-3 yıl dayanabilir. Bütün baharatlar, uygun şekilde saklanırsa 4 yıla kadar dayanabilir.

5. Bir parfümün ortalama raf ömrü 3 yıldır.

Sevdiğiniz bir parfüm şişesi varsa, bir yıl içinde kullandığınız sürece hiçbirini çöpe atmanıza gerek kalmayabilir. Ancak çok fazla parfüm seviyorsanız ve bir koleksiyonunuz varsa, çoğu parfüm markası 3 yıllık bir raf ömrü talep ediyor. Bununla birlikte, koku aynı kaldığı

sürece parfümü kullanmaya devam edebilirsiniz . Parfümler bir süre sonra bozulmaya başlar ve koku ekşi, asitli ve hatta bazen yumurtamsı hale gelebilir. İşte o zaman yeni bir şişe alma zamanının geldiğini anlarsın.

6. Yastığınızı 2-3 yılda bir değiştirin.

Basit bir yastık kullanma eylemi de onu kirletiyor. Zamanla yastıklar vücut yağlarını, kiri, ölü deri hücrelerini ve toz akarlarının yanı sıra çeşitli leke ve lekeleri emer. Bakteriler ve alerjenler için barınma alanı haline gelebilirler.

Yastıklarınızı ayda bir veya 2 ayda bir temizleyip çeşitli eşyalarla temizlemeyi ve 6 ayda bir yumuşak deterjanla yıkamayı unutmayın. Bundan sonra bile ideal olarak 1-2 yılda bir yastık değiştirmek iyidir .

7. Tahta kaşık ve kepçelerin ömrü 1 yıldır.

Tahta kaşıklar ve kepçelerde zamanla küçük talaşlar ve çatlaklar oluşur. Ayrıca yağı emerler. Özenle temizleseniz bile, muhtemelen içlerindeki kuytu ve çatlaklar bakteri üreme alanlarıdır.

Tahta kaşık ve kepçelerinizi  kaynar suya batırmak iyi bir kontrol yöntemidir . Su kokuyorsa veya kötü görünüyorsa, değiştirme zamanı gelmiştir. Ama bu kadar brüt almalarını beklemeyin, sadece yıllık bir değişiklik yapın. Yaşlılar bahçede yardıma gidebilir.

8. Koşu ayakkabılarının kilometresi vardır.

Çoğu koşu ayakkabısı şirketi, koşu ayakkabılarının her 450-550 mil'de bir değiştirilmesi gerektiğini söylüyor. Yani günde 5 mil koşarsanız, bunları 90-110 gün içinde değiştirmeniz gerekecektir.

Tabii ki, koşu ayakkabılarınızı idareli kullanırsanız veya asfaltta veya zeminde koşmaktan daha çok jimnastik antrenmanı yapıyorsanız, daha uzun süre dayanabilirler. Genel olarak, bir ayakkabının rahatsız hissetmeye başladığı veya ayak ağrısına neden olduğu an,  değişim zamanının geldiğinin bir göstergesidir .

9. Havlular genellikle 3 yıl dayanır.

Havlularınızı 3-4 banyodan sonra yıkarsanız ve belki güneşte bile kurumaları için asarsanız,  uzun süre dayanmaları muhtemeldir. Tabii bu durum havlunun kalitesine de bağlı. Vücudunuzu onlarla sildiğiniz için, havluların oldukça hızlı bir şekilde hijyenik olmamasının yeterince kolay olduğunu unutmayın. Düzenli yıkamadan sonra bile havluları 3 yılda

bir değiştirmek iyi bir fikirdir . Eskilerini paçavra olarak yeniden kullanın.

10. Saç fırçaları 6 ay sonra değiştirilmelidir.

Saçınızı fırçaladığınızda ölü hücreler ve ürün kalıntıları saç fırçasına aktarılır. Zamanla bu birikir ve saç fırçalarını sağlıksız hale getirir. Kılların yıpranması da bir saç fırçasının ömrünü kısaltır. Her kullanımdan sonra saçı temizlemek ve saç fırçasının haftada bir yıkanması ömrünü uzatabilir.

Ancak o zaman bile, saç derinizi ve saçınızı mümkün olan en iyi durumda tutmak için her 6 ayda bir değiştirmek iyi bir fikirdir.

11. Vücut süngerlerinin ve lif kabağının 1-2 ay sonra gitmesi gerekir.

Sıcak, ıslak ve nemli bir banyo ortamı, bakteri ve mantarların üremesi için ideal bir yerdir. Lif kabağı veya banyo süngerleri özellikle saldırılara karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle uzmanlar , doğal lif kabağının her ay değiştirilmesini önerirken, sentetik ağ lifleri 2 aya kadar sürebilir .

Her kullanımdan sonra onları sıkmayı ve kurumaları için havadar bir yere asmayı unutmayın.

12. Çocuk oto koltuklarının 6-10 yıl sonra değiştirilmesi gerekir.

Yeni bebeğiniz için önceden sevilen çocuk araba koltuğunu kullanmak için bir arkadaşınızın teklifini kabul etmek kolaydır. Ancak kabul etmeden önce, araba koltuklarının da geçerliliğini yitirdiğini unutmayın. Genellikle 6-10 yıl sürerler .

Bunların artık geçerli olmamasına neden olan yalnızca aşınma ve yıpranma değil, aynı zamanda değişen güvenlik düzenlemeleri, geri çağırmalar ve üreticinin testlerine ilişkin sınırlar.

13. Kasklar yaklaşık 3-5 yıl dayanır.

Çoğu markalı kask, içinde son kullanma tarihi olan damgalı gelir. Ancak aşınma ve yıpranma, artık tarihini görememenize neden olduysa, çoğu kaskın bir kez kullanımda 3-5 yıl dayandığını unutmayın. Herhangi bir hasar hariç, yani.

Kask az kullanılmışsa, 7 yıl sonra değiştirilmesi iyi bir fikirdir. Köpük iç kısımlar ve yapıştırıcı ancak bu kadar uzun süre dayanabilir.

14. Tuz 3-5 yıl dayanır.

Tuz kendi içinde bozulmaz. Ancak tuz, iyot ve topaklanma önleyici maddeler gibi çeşitli katkı maddeleriyle birlikte gelir, bu da onun lezzetini ve etkinliğini kaybetmesine ve topaklanmasına neden olabilir. Bu nedenle her 3-5 yılda bir tuzu değiştirmek iyi bir fikirdir. Daha fazla bilgi için bu kılavuzu kontrol edebilirsiniz.

Sizi şaşırtan son kullanma tarihleri ​​nelerdir? 

Bildiğiniz başka var mı?

https://www.favtr.com/aslinda-son-kullanma-tarihi-olan-14-sey/?feed_id=226&_unique_id=6337052ae1f49&Favtr.Com3567Asl%C4%B1nda%20Son%20Kullanma%20Tarihi%20Olan%2014%20%C5%9Eey

Yorumlar