Terapi Nedir Terapi Çeşitleri Neler

Size uygun olabilecek birçok farklı terapi türü vardır. Seçimi yönetilebilir hale getirmek için, bunları bir psikoterapi türü oluşturan faktörlere ayırdık Favtr.com tarafından düzenlenen yazımızda Terapi Nedir, Terapi Çeşitleri Nelerdir sorularına geniş kapsamlı cevaplar vermeye ve bunlar video içerikleri ile anlaşılabilir duruma getirmeye çalışacağız. terapi psikiyatri terapist tanımı empati çift ​​terapisi depresyonda mıyım ücretsiz çevrimiçi terapi panik atak vs anksiyete atağı yakınımdaki terapist yakınımdaki psikiyatrist terapi maliyeti ne kadar evlilik Danışmanı gibi sorulara yönlenridici açıklamalar bulunmaktadır

https://youtu.be/YBkCgz1bY8A

ister kariyer yolunuzu planlayan bir terapist adayı olun, ister tercihlerinize en uygun terapi türünü arayan potansiyel bir müşteri olun, tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak çok önemlidir. “Tedavi türü” tipik olarak terapötik bir yaklaşımı ifade eder, ancak bu faktör diğerlerinden daha önemli değildir. Birçok danışan ve terapist, diğer faktörlere belirli terapötik yaklaşımdan çok daha fazla değer verir. Bu makalenin sonunda, zihinsel sağlık durumunuz için doğru terapi seansını bulabileceksiniz.

Yüz yüze veya Online Terapi

Terapötik yaklaşımdan bağımsız olarak, çevrimiçi terapi, yüz yüze terapi ile uyumlu sonuçlar sunar. Dans terapisi ve sanat terapisi gibi daha az geleneksel terapi yöntemleri bile artık yeni video teknolojisi platformlarıyla çevrimiçi olarak gerçekçi bir şekilde uygulanabiliyor.

Yoğun yüz yüze tedavi gerektiren ciddi akıl hastalıkları dışında, çevrimiçi terapi ile yüz yüze terapi arasında seçim yapmak bir tercih meselesidir.

En Yaygın Tedavi Türleri

Terapi Nedir, Terapi Çeşitleri Nelerdir? Elliden fazla terapötik yaklaşım türü vardır. Ancak bunlardan sadece birkaçı yaygındır. İşte en çok karşılaşacağınız türler. Bu yaklaşımlar, kılavuzda daha sonra inceleyeceğimiz diğer tip faktörlerinden bağımsız olarak geçerlidir.

Not: Çoğu terapistin terapötik yaklaşımları harmanladığını ve her müşteri için entegre bir danışmanlık yaklaşımını özelleştirdiğini unutmayın.

Danışan Merkezli Terapi (Kişi Merkezli Terapi, PCT, CCT veya Rogerian Terapi)

Müşteri merkezli hümanist terapi , mümkün olduğunca müşteriye odaklanır. Terapist çok az yetki veya yön sağlar. Bunun yerine, bireyin yaşamı veya akıl sağlığı hastalığı hakkında incelikli rehberlik sunar ve danışanı geleceğinin kontrolünü ele geçirmeye teşvik eder.

CCT terapistleri, müşterileri için daha analitik terapistlerden daha fazla ilgi gösterir. Müşterilerle empati kurmak için daha fazla zaman ve çaba harcarlar.

Bilişsel Davranışçı Terapi (CBT) 

Bilişsel Davranışçı Terapi veya CBT olarak da bilinen, uyumsuz davranışlara, akıl hastalığına ve olumsuz duygulara yol açan işlevsiz düşünceyi tedavi eder. Düşünce ve davranışlara odaklanır. Bu terapi türü genellikle Bipolar Bozukluk , Borderline Kişilik Bozukluğu , Anksiyete Bozukluğu ve çok daha fazlası olan bireyleri tedavi etmek için kullanılır. 

Varoluşçu Terapi (Hümanist-varoluşçu Yaklaşımın bir parçası)

Bir bütün olarak hümanist terapi , bireylerin tam potansiyellerine ulaşmalarına rehberlik etmeye yardımcı olmak için kişinin kişisel yaşam deneyimine odaklanır. Varoluşçu terapi , danışanların, insan varoluşunun tüm verili özellikleri de dahil olmak üzere, insanlık durumunun çeşitli yönlerini yönetmelerine yardımcı olan Hümanist-varoluşçu Yaklaşımın bir parçasıdır: izolasyon, anlamsızlık, ölümlülük ve özgürlük. 

Gestalt Terapisi (hümanist kategorinin bir parçası)

Gestalt terapisi kişisel sorumluluğu vurgular ve danışanların şimdiye odaklanmasına yardımcı olur. Ayrıca, terapist-danışan ilişkisinin gelişimini, müşterinin yaşamının sosyal bağlamını, farkındalığı, tutumları ve yorumlardan ziyade doğrudan duygu ve algıları vurgular.

Psikanalitik veya Psikodinamik Terapi

Psikodinamik terapi yaklaşımı, bilinçsiz duygu veya düşünceleri ve geçmişin şimdi üzerindeki etkisini araştırır . En eski psikoterapi türüdür ve Freud'un yarattıklarına en yakın olanıdır.

Diyalektik Davranış Terapisi (DBT)

Diyalektik Davranış Terapisi , diğer stratejilerin yanı sıra, genellikle sınırda kişilik bozukluğu, intihar düşüncesi, kendine zarar verme, yeme bozuklukları ve TSSB dahil olmak üzere ciddi ve kronik zihinsel sağlık durumlarını tedavi etmek için problem çözme ve kabule dayalı bir çerçeve kullanır.

Az Yaygınlaşmış Tedavi Türleri

Pek çok psikoterapi türü vardır. Bilginin sizi bunaltmasını durdurmak için, psikoterapiden en çok ne istediğinizi düşünün, ardından ilerleyin ve düşündüklerinizle hangi anahtar kelimelerin uyuştuğunu görün.

Not: Listeyi yönetilebilir kılmak için, bu kılavuz çoğunlukla yetişkinler için konuşma terapisine odaklanır ve tartışmalı olan veya etkinliklerini desteklemek için yeterli kanıtı olmayan psikoterapi biçimlerini hariç tutar.

Hızlandırılmış Deneyimsel Dinamik Terapi (AEDP)

AEDP, daha iyi işleyiş sağlayan başa çıkma araçları geliştirmek için zorlu duygusal ve ilişkisel deneyimleri araştırıyor.

Kabul ve Bağlılık Terapisi (ACT)

ACT, müşterilerin tutarlı değerler ve psikolojik esneklik hedefiyle farkındalık becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Adler Psikoterapisi

Bu yaklaşım, başkalarına göre yetersizlik ve aşağılık duygularına uyum sağlama yeteneğini geliştirir.

Öfke kontrolü

Bu yaklaşım, danışanlara stres etkenlerini tanımlamayı, sakin kalmayı ve gergin durumları olumlu ve yapıcı bir şekilde ele almayı öğretir.

Bibliyoterapi

Bu yaklaşım, zihinsel sağlığı iyileştirmek ve psikolojik sorunları keşfetmek için literatürü kullanır.

Tutarlılık Terapisi (Derinliğe Yönelik Kısa Terapi)

Tutarlılık terapisi, danışanların empatik ve hızlı bir şekilde derinden tutulan duygusal inançları keşfetmelerine yardımcı olur.

İşbirlikçi Terapi

İşbirlikçi terapide hem terapist hem de danışan ilerleme sağlamak için bilgi ve deneyimi kullanır.

Merhamet Odaklı Terapi

Bu yaklaşım, insanları kendilerine ve başkalarına karşı şefkatli olmaya teşvik eder.

Çatışma Çözme Terapisi

Bu yaklaşım, müşterilere çatışmaları harika sonuçlar ve minimum stresle nasıl çözeceklerini öğretir.

Düşünceli Psikoterapi

Bu yaklaşım, öz-farkındalığa odaklanmak, genel sağlığı iyileştirmek ve iyileşmek için bilgeliği kullanmak için Budist öğretilerini ve Batı psikoterapisini bütünleştirir.

Çekirdek Süreç Psikoterapisi (CPP)

CPP, kendini keşfetme ve iyileştirme için beden ve zihin farkındalığını vurgulayan farkındalık temelli bir yaklaşımdır.

Ego Devlet Terapisi

Psikodinamik terapiye dayanan ego durumu terapisi, bir kişinin ruhunun, üstlendiği kimlikler ve rollerden oluştuğu ilkesi altında çalışır. Bu kimlikleri ve bağlı olabilecekleri zihinsel sağlık sorunlarını ele alır.

Duygu Odaklı Terapi (EFT)

Duygu Odaklı Terapi (EFT) , duyguları şifa ve içgörü kaynağı olarak kullanır. Özellikle orta dereceli depresyon, çocukluk çağı istismarı sorunları ve bir çatışmanın ortasında kalan çiftler için etkilidir.

Bütünsel Psikoterapi

Holistik psikoterapi, diğer terapötik yaklaşımları bütünleştirir ve zihin, beden ve ruh arasındaki ilişkiye odaklanır.

Yoğun Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (ISTDP)

ISTDP, duygusal engellemeleri serbest bırakarak ve karakter sorunlarının kaynağını tartışarak müşterilerin karakter kusurlarını kısa sürede kalıcı olarak değiştirmelerine yardımcı olur.

Kişilerarası Psikoterapi (IPT)

IPT, ilişkiler ve önemli yaşam olayları gibi kişilerarası konulara odaklanır. Amacı, ruh halini ve kişilerarası sorunları 6-20 hafta içinde iyileştirmektir.

Yolculuk Terapisi

Yolculuk terapisinde, terapist , şimdiki zamanda sorunlar yaratan bastırılmış anıları ortaya çıkarmak için müşteriye zihinsel ve duygusal bir yolculukta rehberlik eder .

Jung Psikoterapisi

Jungian psikoterapi bilinç ve bilinçsizlik dengesine odaklanır. Danışanlar bu dengeyi elde ederek ve her iki tarafı da keşfederek daha bütün ve uyumlu hale gelebilirler.

Logoterapi

Logoterapi, kişinin hayatında anlam ve amaç arayışına odaklanır.

Farkındalık Temelli Bilişsel Terapi

Bu terapi, BDT'nin en iyilerini, danışanların şu andaki düşüncelerini değerlendirmelerine yardımcı olan farkındalık stratejileriyle birleştirir.

Motivasyon Geliştirme Terapisi (MET)

MET, olumlu değişiklikler yapmak ve uyumsuz kalıpları ortadan kaldırmak için motivasyonları geliştirmeye odaklanır.

Anlatı Terapisi

Anlatı terapisi, danışanların deneyimlerini hayatlarına anlam katan ve onlara rehberlik eden hikayeler olarak yorumlamalarına yardımcı olur. İnsanları, iyi yaşamak için kullanabilmeleri için becerilerini, değerlerini ve bilgilerini belirlemeye teşvik eder.

Pozitif Psikoterapi

Bu yaklaşım, danışanların hastalıklarını veya sorunlarını olumlu bir şekilde görmelerine yardımcı olur. Danışanın yeteneklerine, iç dengeye, hikaye anlatımına ve umuda odaklanır.

Akılcı Duygusal Davranış Terapisi (REBT)

REBT, danışanların sağlıklı duygusal davranış ve ifadeyi kolaylaştırmak için rasyonel düşünme geliştirmelerine yardımcı olur. CBT'ye benzer.

Gerçeklik Terapisi

Gerçeklik terapisi, mevcut sorunlara odaklanır ve danışanları bu sorunları ele almalarını engelleyebilecek davranışlarını değiştirmeye teşvik eder. Güç, sevgi/aidiyet, özgürlük, eğlence ve hayatta kalma olmak üzere beş temel ihtiyacı karşılayamadıklarında insanların sıkıntı yaşaması ilkesiyle çalışır.

Karar Terapisi

Yeniden karar verme terapisi, danışanların çocukluklarında bakıcılardan ve yetişkinlerden gelen mesajları ve olumsuz kararları incelemelerine yardımcı olur.

Regresyon Terapisi

Regresyon terapisi, bilincin üç katmanını ele alır ve danışanların bunları hizalamasına yardımcı olur.

İlişkisel Psikoterapi

İlişkisel psikoterapi, tatmin edici ilişkiler kurarak ve sürdürerek danışanların bilişsel ve duygusal olarak sağlıklı olmalarına yardımcı olur.

Şema Terapi

Şema terapi, danışanların zihinsel sağlık sorunlarına neden olan veya devam ettiren bilişsel ve davranış kalıplarını belirlemelerine yardımcı olur. Özellikle borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde etkilidir.

Çözüm Odaklı Kısa Terapi (SFBT)

SFBT, geçmişe veya semptomlara değinmek yerine şimdiki ve gelecek için hedeflere odaklanır.

Sembolik Modelleme

Bu terapötik yaklaşım, olumlu değişimi gerçekleştirmek için semboller, aşamalı sorgulama, metaforlar ve modelleme kullanır.

https://youtu.be/zs_ufUMVNLA

Terapi Nedir Terapi Çeşitleri Neler Başlıklı yazımızı beğendiniz mi? İçeriği beğendiyseniz Yan tarafta bulunan paylaşım butonlarına tıklayarak arkadaşlarınıza Terapi Nedir Terapi Çeşitleri Neler konusunda destek olabilirsiniz!

https://www.favtr.com/terapi-nedir-terapi-cesitleri-neler/?feed_id=490&_unique_id=635c170b9b5a3&Favtr4571Terapi%20Nedir%20%20Terapi%20%C3%87e%C5%9Fitleri%20Neler

Yorumlar