Elektronik sigaranın sigarayı bırakmaya çalışan insanlar üzerindeki etkileri nelerdir?

Sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için umut verici bir araçtır. sigara içmekten daha mı iyi? 

Sigara içmek, başta kanser olmak üzere , akciğer hastalığı ve kardiyovasküler hastalık nedeniyle, dünyada ikinci gelen ölüm risk faktörü olmaya devam etmektedir. Sigara içenlerin sayısı küresel olarak azalsa da, yetişkin nüfusta sigara içenlerin yüzdesi hala yüksek (örneğin, Birleşik Krallık'ta yaklaşık %14 ve ABD'de %12'nin üzerinde).

Bu nedenle, sigarayı bırakmayı teşvik etmenin çoğu Batı ülkesi için bir sağlık önceliği olarak görülmesi şaşırtıcı değildir. Bununla birlikte, geleneksel yaklaşımlar (nikotin replasman tedavisi veya NRT gibi ilaç kullanımı ve davranış desteği şeklinde) genellikle uzun vadede başarılı değildir ve bazı durumlarda %75'e ulaşan yüksek bir tekrarlama oranına sahiptir

durum kaynaklı sigara bırakmada alternatifler giderek daha fazla gündeme geliyor. Ama çoğu insanın beklediği alternatif olmayabilir.

Elektronik sigara, sigarayı bırakmayı desteklemek için en popüler yöntemlerden biri olarak ortaya çıktı ve sakız veya bant şeklindeki nikotin replasman tedavisini geride bıraktı ( % 27'ye karşı % 18 ), ancak elektronik sigara tartışmaları halen devam ediyor.

Yapılan bilimsel çalışmalarda, sigarayı bırakma başarı oranlarının nikotin içeren e-sigaralarda, nikotinsiz NRT, nikotinsiz e-sigaralara göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Geriye önemli bir soru kalıyor: Elektronik sigaranın kardiyovasküler sistemimiz üzerindeki etkisi nedir? Sigaranın küçük damarlarımızın ve atardamarlarımızın iç çeperini zedeleyerek, hem koroner hem de periferik atardamarları işlevsiz hale getirerek ve tromboz riskini artırarak verdiği zararın boyutu düşünüldüğünde bu önemli bir sorudur.

Egzersiz ve sağlıklı bir diyetle kısmen tersine çevrilebilen yaşlanmanın standart etkilerinin aksine , sigara içmek kalbe ve kardiyovasküler sistemin geri kalanına ciddi zarar verebilir - ve eğer elektronik sigara benzer bir şey yaparsa, o zaman gerçekten mantıklı olmaz. Sigarayı bırakmak için bir yöntem olarak kullanın. Ayrıca, sigaradan elektronik sigaraya geçişin kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığı da net değil. 

Sonuç olarak, elektronik sigaranın, sigarayı bırakma girişiminde bulunan sigara içenlerin kardiyovasküler sistemleri üzerindeki kısa, orta ve uzun vadeli etkilerini araştırmak için ortaya çıkan bilimsel bir çalışmalar aşağıdaki gibidir..

Bulgular

Çalışmamızda, sigarayı bırakmak isteyen yaklaşık 260 sigara içicisinin desteğini aldık ve sigara içenlerin bırakmasına yardımcı olan en favori üç destek aracını karşılaştırdık:

  • nikotin açısından zengin e-sigaralar;
  • nikotinsiz e-sigaralar;
  • ve nikotin replasman tedavisi.
https://youtu.be/q6yjrxXoccc

Çalışmanın ilk bulgusu, katılımcıların sigarayı bıraktıktan kısa bir süre sonra  küçük arter ve damarlar üzerindeki olumlu etkilerinin görülebilmesiydi . Oldukça ilginç bir şekilde, üç grup arasında önemli bir fark bulunamadı - başka bir deyişle, üçü de eşit derecede faydalıydı. Bu faydalar en çok günde 20'den fazla sigara içenlerde belirgindi, bu da bir bakıma geleneksel sigaraların verdiği zararın o kadar büyük olduğunu ve sigarayı kısa bir süre için bırakmanın bile olumlu sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Vücudumuz üzerindeki etkisi. 

Kan damarı sağlığındaki bu iyileşme, gruplar arasında herhangi bir fark olmaksızın, hem orta (sigarayı bıraktıktan 3 ay sonra) hem de daha uzun vadede (sigarayı bıraktıktan 6 ay sonra) her üç grupta da devam etti. Kısa ve uzun vadeli faydalar arasındaki fark, uzun vadede sigarayı bırakanların damarların düz kas hücrelerinin çalışma biçiminde bir iyileşme yaşamalarıydı. Bu, oksijen ve besin maddelerinin organlarımıza ve dokularımıza verimli bir şekilde iletilmesi için önemli olan nitrik oksidin vücudumuzda daha fazla üretilmesine ve bulunmasına izin verir.

Yanıt bekleyen daha fazla soru var

özellikle sigarayı bırakmak isteyenler için kardiyovasküler hastalık riski ile ilgili olarak, elektronik sigaranın gerçekten de geleneksel sigaradan daha sağlıklı olduğunu güvenle varsayabilsek de, yanıtlanması için daha fazla bilimsel çalışma gerektiren sorular var

Örneğin, çok uzun süre kullananlar için kanser, akciğer fonksiyonu veya kardiyovasküler hastalık riski açısından etkilerinin ne olduğunu halen net olarak bilinmiyor . Sigarayı bırakanlar için mi yoksa hayatında hiç sigara içmemiş olanlar için mi durum aynı olacak? Farklı markaların farklı etkileri var mı? Zaman içinde onları az ya da çok zararlı yapan temel unsur hangisidir? 

Görünüşe göre elektronik sigaralar ve normal sigaraya nazaran daha az zarar veriyor gibi . Yine de tam olarak ne kadar sağlıklı olduğu araştırılmaya devam ediliyor uzun vadede etkilerinin incelenmesi gerekli.

https://youtu.be/gPFtTJ9TA64
https://www.favtr.com/elektronik-sigaranin-sigarayi-birakmaya-calisan-insanlar-uzerindeki-etkileri-nelerdir/?feed_id=640&_unique_id=6375439d440be&Favtr5283Elektronik%20sigaran%C4%B1n%20sigaray%C4%B1%20b%C4%B1rakmaya%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan%20insanlar%20%C3%BCzerindeki%20etkileri%20nelerdir%3F

Yorumlar