Goriller neden göğüslerini döver?

Erkek goriller, diğer erkeklere hakimiyetlerini ve aynı zamanda dişiler için üreme değerlerine işaret etmek için göğüslerini döverler.

Göğsünü döven bir goril, hayvanlar alemindeki en ikonik görüntülerden biridir.  büyük maymunların neden bu davranışta bulunduklarına dair bir ton spekülasyon var. Rakiplerin gözünü korkutur mu veya potansiyel eşleri çeker mi? Şaşırtıcı bir şekilde, şimdiye kadar bu hipotezleri doğrulayacak çok az resmi kanıt vardı.

Almanya'daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'ndeki primatologlar, Ruanda'daki Volcanoes Ulusal Parkı'nda dağ gorillerini gözlemlemek için 3.000 saatten fazla zaman harcadılar. Bilimsel Raporlar dergisinde yayınlanan gözlemleri, göğüs vuruşlarının sıklığının göğüs çırpıcının vücut boyutunu yansıttığını gösteriyor. Goriller arasında vücut büyüklüğü, hakimiyetin ve üreme başarısının bir göstergesidir, bu nedenle göğüs çarpması, bu özelliklerin 'dürüst bir işaret' olarak görülebilir. Potansiyel rakiplere “uzak durun!” ve müstakbel eşlere "Ben senin erkeğinim mesajını vermek için kullanılıyor.

Sembolik seslerinden biri

Bir saniyeliğine King Kong'u unutun . Zaten goriller hakkında bildiğiniz her şey muhtemelen yanlıştır. Goriller göğüslerini dövmek üzereyken, genellikle dik dururlar ve hızla göğüslerini döverler. Filmlerde gördüğünüz gibi yumruklarını kullanmazlar , bunun yerine ellerini kavuşturup hızla art arda göğüslerine vururlar.

Araştırmacılar bu frekansları daha yakından kaydetmelerine rağmen, başparmak sesleri bir kilometre öteden duyulabilir. 2014 ile 2016 yılları arasında 25 farklı erkeğin 500'den fazla göğüs atışının sesini kaydettiler. Ayrıca vücut ölçümlerini yapabilmek için her erkeği fotoğrafladılar. Sadece birkaç saniye sürebilen göğüs atışlarını kaydetmek, oldukça zordu

Araştırmacılar, kayıtları maymunların boyutlarıyla karşılaştırdıklarında, en iri erkeklerin daha düşük frekanslarda ses çıkardıklarını buldular. Bunun nedeni belki de daha iri bireylerin gırtlaklarının yakınında daha büyük hava keselerine sahip olmalarıdır. Bir timsahın gürlemesine veya bir bizonun böğürmesine benzer şekilde, bu düşük frekanslı sesler, bu bilgiyi görsel olarak iletmek için yeterince yakın olmak zorunda kalmadan, bir erkeğin boyutunu açıklayabilir.

Önceki araştırmalar, goril boyutunun sosyal hakimiyet ve üreme başarısı ile yakından ilişkili olduğunu ortaya koydasada., göğüs vuruşlarını duyan rakip bir erkek, göğüs dövücünün rekabet yeteneğini değerlendirebilir. Erkek goriller oldukça agresif olabilse de, erkekler arasındaki fiziksel çatışmalar nadirdir. Bu göğüs vuruşları, baskın erkek gorillerin rakiplerini sınırda tutmak için kullandıkları birçok yoldan biri olabilir.

https://youtu.be/rkvDQ2BDPmY

Her erkek her 10 saatte ortalama sadece 1,6 kez göğsüne vursa da, daha iri, daha baskın erkekler göğüslerine daha sık ve daha uzun süre vurur.

Ama düzgün bir göğüs atımına dikkat etmesi gerekenler sadece diğer erkekler değil. Dişilerin de bu gösterileri dinlemek için pek çok iyi nedenleri var, bu da onları en çekici potansiyel eşe doğru yönlendirebilir. Bu özel çalışma kur yapma gösterisi olarak göğüs dövmeyi incelememiş olsa da, bilim adamları gümüşsırtlı gorillerle ilgili önceki gözlemlerden, erkeklerin göğüslerini en çok dişiler östrusa girerken, yani dişinin cinsel olarak alıcı olduğu aşama ("kızgınlık" sırasında) bildiklerini biliyorlar. ).

İlginç bir şekilde gözlemler, erkekler arasında atım sayısı ve süresi açısından da büyük farklılıklar ortaya çıkarabilmektedir.

https://youtu.be/qO5OIa4KkuU
https://www.favtr.com/goriller-neden-goguslerini-dover/?feed_id=658&_unique_id=637699d5bd755&Favtr5332Goriller%20neden%20g%C3%B6%C4%9F%C3%BCslerini%20d%C3%B6ver%3F

Yorumlar