Hepatit hakkında bilmeniz gerekenler

Hepatit hakkında bilmeniz gerekenler Hepatit B'li birçok kişi enfekte olduklarını bilmiyor. Erken teşhis edilebilmesi için sık sık test yaptırılması tavsiye edilir. Tedavi edilmezse karaciğerde skarlaşmaya veya karaciğer kanserine neden olabilir. Bu nedenle her 28 Temmuz'da dünya, daha fazla farkındalık yaratmak için Dünya Hepatit Günü'nü anıyor.

Hepatit nedir?

Hepatit basit bir karaciğer iltihabıdır. Hepatit virüsleri karaciğer hücrelerinde çoğalarak karaciğerin arızalanmasına neden olur ve karaciğer insan vücudunda hormon ve protein üreten, yağ ve vitamin depolayan, kanı temizleyen en önemli organlardan biridir.

Çeşitli hepatit formları vardır:

  • Hepatit A  , kontamine yiyecek veya su yoluyla insandan insana kolayca bulaşır. Çoğunlukla iyi hijyen kurallarına dikkat ederek ve ellerinizi yıkayarak önlenebilir.
  • Hepatit B  , enfekte vücut sıvıları, kontamine iğneler veya usturalar ile ve anne enfekte ise doğum sırasında yayılır.
  • Hepatit C  , enfekte kan yoluyla bulaşabilir: ortak iğneler veya kan nakli.
  • Hepatit D  , hepatit B'nin bulunmasını gerektiren ve hepatit B ile aynı yöntemlerle enfekte olabilen küçük bir viral ajandır. Hepatit B ve D'nin tedavisi çok zordur ve enfekte olanlar daha hızlı ciddi karaciğer skarları geliştirebilir.
  • Hepatit E  , normalde kötü sanitasyona sahip bölgelerde bulunan fekal kontaminasyonun neden olduğu su kaynaklı bir hastalıktır.
https://youtu.be/wLdW1PTuKC8

Hepatit belirtileri nelerdir?

Semptomlar yorgunluk, hafif ateş, kas ağrısı, koyu renkli idrar, mide ağrısı ve sarılığı içerir. Semptomları fark edene kadar, organa önemli ölçüde zarar verilmiş olabilir. Tedavi edilmezse siroza ve ciddi karaciğer skarlaşmasına neden olabilir.

Kronik hepatit için bir tedavi olmamasına rağmen, semptomları yönetmek için çeşitli ilaçlar mevcuttur.

Bebek patlamalarının enfeksiyona yakalanma olasılığının yüksek olduğunu unutmamalısınız. Uzmanlar bunun, 1992'de kan tarama yöntemleri değişmeden önce enfekte olmuş olabilecekleri için olabileceğini söylüyorlar. Doktorlar, 1945 ve 1965 yılları arasında doğduysanız , hepatit C testi yaptırmanızı şiddetle tavsiye ediyor.

Hepatit B nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

https://youtu.be/TiROTzT0fTA
https://www.favtr.com/hepatit-hakkinda-bilmeniz-gerekenler/?feed_id=610&_unique_id=636d5f938af53&Favtr5022Hepatit%20hakk%C4%B1nda%20bilmeniz%20gerekenler

Yorumlar