Karıncalar Duvarda Nasıl Yürür ?

Karıncalar Duvarda Nasıl Yürür ? Yürüyüş esnasında altı bacakları, üçerli iki öbek halinde adeta robot gibi hareket eder. Günümüzdeki birtakım robot modelleri karıncalardan esinlenerek de yapılmış diyebiliriz. Karıncalar dünyadaki biyokütlenin yaklaşık olarak yüzde 20'oranına denk gelirKarınca ayakları, geri çekilebilir yapışkan pedlerden pençelere, özel dikenlere ve kıllara kadar, yerçekimine meydan okumalarını ve nerede ise her yüzeyi kavramalarını sağlayan bir takım aletle donatılmıştır.

Güney Florida Üniversitesi'nde biyolog olarak işime ilk başladığımda , Jeep'imle çimenli bir tarlaya gittim, bir ateş karıncası yığını kazdım ve onu 5 galonluk bir kovaya doldurdum. Anında binlerce karınca topraktan fırladı ve kovanın duvarlarına doğru özgürlüğe doğru yola çıktı. Neyse ki bir kapağım vardı.

Karıncalar duvarlara, tavanlara ve diğer yüzeylere tırmanmayı nasıl bu kadar basit gösteriyor? 30 yıldır karıncaları inceliyorum ve tırmanma kabiliyetleri beni her vakit şaşırttı.

Tamamı dişi olan işçi karıncaların pençeleri, dikenleri, kılları ve ayaklarında nerede ise her yüzeye çıkmalarını sağlayan yapışkan pedlerden oluşan etkisi altına alan bir alet kutusu vardır.


İnsan eli vs. Karınca ayağı
Karınca ayaklarını algılamak için onları insan elleriyle karşılaştırmak destek sağlar. Elinizin geniş bir kısmı vardır, avuç içi. Avucunuzdan filizlenen dört parmak ve karşıt bir başparmak. Her parmağınızın üç kısmı vardır, baş parmağınızın ise yalnızca iki kısmı vardır. Parmak uçlarınızdan ve başparmağınızdan sert bir tırnak uzar.

İnsanların iki eli vardır - karıncaların altı ayağı vardır. Karınca ayakları ellerinize benzer, ancak daha karmaşıktır ve onları geliştiren ek bir takım garip görünümlü parça vardır.

Numaralandırılmış segmentleri olan bir karınca ayağının mikroskobik görünümü. Pençe, kalın omurga, ince omurga ve kıllar etiketlenmiştir.
Çok bölümlü bir karınca ayağının yakından görünümü. Her ayak, neredeyse her yüzeyi kavramaya destek olan dikenli aletlerle kaplıdır. Deby Cassill , CC BY-ND
Karınca ayakları, uç bölümde bir çift pençe bulunan beş eklemli parçaya haizdir. Pençeler bir kedininki benzer biçimde şekillenir ve duvarlardaki düzensizlikleri kavrayabilir. Her ayak segmentinde ek olarak, ağaç kabuğu şeklinde dokulu yüzeylerde mikroskobik çukurlara yapışarak ek tutuş sağlayan kalınca ve ince dikenler ve tüyler bulunur. Pençeler ve dikenler, ayaklarınızı ayakkabılarla koruduğunuz şeklinde, karınca ayaklarını sıcak kaldırımdan ve keskin nesnelerden koruma avantajına haizdir.

Ancak insan elini karınca ayağından harbiden ayıran hususiyet, arolia ismi verilen şişirilebilir yapışkan pedlerdir.


yapışkan ayaklar
Arolia her karıncanın ayağının ucundaki pençelerin arasında yer alır . Bu balon benzeri pedler, karıncaların yerçekimine meydan okumasına ve tavanlarda veya cam benzer biçimde ultra sert yüzeylerde sürünmesine olanak tanır.

Bir ateş karıncasının ayağının mikroskobik görünümü. Uç, şişirilmiş yastık benzeri bir yapıyı ortaya çıkaran iki geri çekilmiş pençeyi gösterir.
Şişirilebilir yapışkan pedler tutunmayı sağlar. Deby Cassill , CC BY-ND
Bir karınca bir duvarda yada tavanda yürüdüğünde, yerçekimi pençelerinin genişçe sallanmasına ve geri çekilmesine niçin olur. Aynı zamanda bacak kasları, ayaklarının ucundaki pedlere sıvı pompalayarak şişmelerine neden olur. Bu vücut sıvısına, bir karıncanın bedeninde dolaşan kanınıza benzer yapışkan bir sıvı olan hemolenf denir .

Karınca ayakları cam üstünde iş başlangıcında. Deby Cassill'in izniyle.
Karıncalar tüy kadar hafiftir, bu nedenle altı yapışkan ped onları herhangi bir yüzeyde yer çekimine karşı tutmaya yeterlidir. Aslında, karıncalar evlerindeki yeraltı odalarında, tavanda uyumak için yapışkan pedlerini kullanırlar . Karıncalar tavanda uyuyarak, oda katlarındaki diğer karıncaların yoğun saatlerde trafiğinden kaçınırlar.

Eşsiz bir yürüyüş
Yürürken, sol ve sağ ayaklarınız birbirini takip eder, böylece biri yerde, diğeri havada, ileriye doğru hareket eder. Karıncalar bununla beraber üçü yüzeyde ve üçü havada olacak halde ayaklarını değiştirirler.

Youtube videosu
Bir karıncanın hususi yürüyüşünü gösteren bir bilgisayar simülasyonu. Shihui Guo tarafından düzenlendi.
Karıncaların adım atma şekli, altı ayaklı böcekler arasında benzersizdir . Karıncalarda ön ve arka sol ayak orta sağ ayakla yerde, ön ve arka sağ ayak ile orta sol ayak havadadır. Sonra değişirler. Her eldeki üç parmağı kullanarak bu üçgen deseni kopyalamaya çalışmak eğlenceli.

Bir daha duvarda sürünen bir karınca gördüğünüzde, yakından bakın ve bu büyüleyici özelliklerden bazılarının iş başlangıcında olduğuna şahit olabilirsiniz.

https://youtu.be/n35NyG_d79c
Karıncalar hakkında bilinmeyenler

https://www.favtr.com/karincalar-duvarda-nasil-yurur/?feed_id=670&_unique_id=637a0faf84f03&Favtr5360Kar%C4%B1ncalar%20Duvarda%20Nas%C4%B1l%20Y%C3%BCr%C3%BCr%20%3F

Yorumlar