Kuduz Nedir ? Kuduz Belirtileri

Kuduz Nedir ? Kuduz Belirtileri

Kuduz Nedir ? Kuduz Belirtileri Kuduz, merkezi sinir sisteminin/beynin viral bir enfeksiyonudur ve semptomlar varsa her zaman ölümcüldür. 

Bu hastalık nerede bulunur?

Kuduz tüm dünyada ve özellikle Afrika, Asya ve Güney Amerika'da bulunmaktadır. Virüsün taşıyıcıları, kediler, köpekler, maymunlar veya yarasalar gibi memelilere bulaşabilir. Bir hayvanın enfekte olup olmadığını bilmek her zaman mümkün değildir. Bazıları enfeksiyonu görünür herhangi bir semptom olmadan taşır. Olası işaretler, bir hayvanın saldırganlık veya endişe göstermesi veya doğal olarak korkan bir hayvanın korkusunu kaybetmesidir.

Kuduz Hastalığın belirtileri nelerdir?

İlk görünür semptomlar, ısırık veya yaranın beyne ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak enfeksiyondan birkaç hafta veya hatta birkaç ay sonra ortaya çıkabilir.

Hastalığın ilerlemesi birkaç aşamaya ayrılabilir. İlk aşamada belirtiler titreme, ateş, depresyon, iştahsızlık, bulantı, kusma ve baş ağrısıdır. Yara kaşıntılı veya ağrılı hale gelebilir. Sonraki (nörolojik) aşamada hastalar hiperaktivite, boyun tutulması, kasılmalar ve felç yaşayabilirler. Bu aşamada cam veya su gibi yansıtıcı yüzeyler şiddetli krampları tetikleyebilir. Sonunda hasta komaya girer ve ölür.

Hastalık nasıl bulaşır?

Virüs, enfekte olmuş memelilerin tükürüğü yoluyla bulaşır. Bir insan, enfekte bir hayvan tarafından ısırılır, çizilir veya yalanırsa enfekte olabilir. Virüs, derideki küçük yaralardan veya gözlerdeki veya ağızdaki mukoza zarlarından vücuda nüfuz eder. Sinir sistemine girdikten sonra virüs kuduza neden olur ve tedavisi mümkün değildir.

Ne yapmalısın?

Potansiyel olarak enfekte bir hayvan tarafından ısırıldıysanız, çizildiyseniz veya yalandıysanız derhal tıbbi yardım alın. Yara sabun ve su ile iyice yıkanmalı ve betadin veya alkol ile dezenfekte edilmelidir. Tercihen 24 saat içinde bir antiserum aldığınızdan emin olun. Mümkün olan en kısa sürede bir dizi beş aşılamaya başlayın. Ayrıca antibiyotiklere ve tetanoz aşısına da ihtiyacınız olabilir. Hollanda'ya döndüğünüzde, mümkün olan en kısa sürede Travel Clinic, yerel hastane/tıbbi kliniğiniz veya doktorunuzla iletişime geçin. Daha önce kuduza karşı aşı olduysanız, antiseruma ihtiyacınız olmayacak ve daha az başka aşı gerekli olacaktır.

Önerilen önleyici tedbirler şunları içerir:

  • Memelilerle temastan kaçınmak (özellikle maymunlar ve köpeklerle).
  • Hasta veya ölü hayvanlara asla dokunmayın.

Kuduz Hastalığı Nedir? | Kuduz Nasıl Bulaşır? 

https://youtu.be/itoQ6xA0D3A
https://www.favtr.com/kuduz-nedir-kuduz-belirtileri/?feed_id=598&_unique_id=636bc3c531193&Favtr5006Kuduz%20Nedir%20%3F%20Kuduz%20Belirtileri

Yorumlar