Kuvars kristali - onu bu kadar özel yapan ne?

Kristal Kuvars Nedir?

Kuvars kristali - onun bu kadar özel yapan ne? Kuvars Kristali olan Kristal Kuvars taşı, dünya üzerinde fazlaca geniş bir alana yayılmıştır. Yer kabuğunun %10’dan fazlasını gerçekleştiren sert ve katı bir mineral grubudur. Altıgen prizmalar gibi bulunan kristallerdir. Uzun sivri kristalleri bulunur. Saydam, yarı opak, sütümsü, damarlı veya opak olabildikleri benzer biçimde birçok boyutta bulunabilmektedir. Çoğunlukla içinde donmuş bir su damlası vardır ve kırıldığında yine suya dönüşür. Kuvars Grubu ailesine ilişik renksiz türüdür

Kuvars, gezegenimizin kabuğunda en yaygın kristallerden biridir ve parçamızda da oldukca yaygın olan kimyasal elementlerden (Silikon ve Oksijen) oluşur. Ancak kuvars kristalleri yüzyıllardır insanları büyüledi ve birçok endüstride kuvars için mühim kullanımlar var. Peki bu mevzuda bu kadar özel olan ne?

Kuvars mineralojisi


Kuvars uzun zamandır bilinmektedir. MÖ 3. Yüzyılda filozof Theophrastus, bugün kullandığımız "kristal" kelimesini bizlere veren dünya olan "kristallos" olarak adlandırdı. Theophrastus'un kuvarsın aşırı soğutulmuş, kalıcı olarak katılaşmış bir buz biçimi olduğunu planladığı için, antik Yunanca kelime katı buz anlamına geliyordu.

Onu harbiden suçlayamazsın. Kuvars oldukca şeffaftır (ya da yarı saydamdır), sadece renkli türleri de olabilir (yakında göreceğimiz gibi).

Kristal Kuvars Nedir?
  1. Yüzyılda, Danimarkalı bilim adamı Nicolas Steno kuvars üstünde çalıştı ve sadece kuvarsı değil, genel hatlarıyla kristalografiyi anlamamızın yolunu açtı. Kuvars kristalinin boyutu veya şekli kesinlikle, uzun prizma yüzlerinin her vakit mükemmel bir 60° açıyla birleştirildiğini anlamış oldu. Bu, bütün kuvars kristallerinin benzer, yeniden eden bir yapıya haiz olduğunu göstermektedir.

Mineralin kendisi nispeten basit bir yapıya sahiptir. Atomları, bir silikon atomu ve 4 oksijen atomu ile devamlı bir tetrahedra ağına bağlanır. Bununla birlikte, her oksijen iki tetrahedra içinde paylaşılmaktadır (dolayısıyla SiO2 kimyasal formülü).

Bu yapıdaki kırmızı toplar oksijen atomlarıdır, gri toplar Silikon atomlarıdır.
Kuvars, eşkenar dörtgen sistem olarak da adlandırılan trigonal kristal sistem ismi verilen bir kristal ailesine aittir . İdeal kristal şekli, her bir uçta altı kenarlı bir piramit ile son gören altı kenarlı bir prizmadır. Bununla birlikte, bu şekli harbiden takip eden naturel kristaller, daha yaygın, kusurlu kristallere kıyasla nadirdir. Kuvars kristalleri genellikle bitişik kristallerle ikizlenir yada iç içe geçmiştir.

Kristal Kuvars Nedir?

Yerkabuğundaki en yaygın ikinci mineral olan kuvars, her türlü kayaçta kendini gösterir. Öncelikle, granit yada öteki magmatik kayaç türlerinde görülür . Kuvars hava koşullarına karşı daha dayanıklı olduğundan tortul yada metamorfik kayaçlara da ulaşabilir . Aslında, yüksek bir kuvars varlığı, genellikle kaya "olgunluğunun" bir işareti olarak kabul edilir - uzun süredir ayrışmış bir kaya ve kuvars, erozyona karşı koyan birincil mineraldir.

Bu granit kayadaki kuvars kristallerini görebiliyor musunuz? İpucu, siyah, beyaz yada kırmızımsı kahverengi olanlar değiller - yarı saydamlar.
Kuvarsı her tür kayada bulabilirsiniz, ancak magmatik kayaçlarda doğar. Silikon dioksit magma içinde çözünür, ancak yalnızca yüksek sıcaklık ve basınçlarda; magma yüzeye çıktıkça yada başka bir nedenle soğudukça kristaller oluşmaya adım atar. Magma ne kadar yavaş soğursa (kimya doğruysa), kristaller o kadar büyük olur. En büyük kuvars kristali, 6 metre uzunlukta ve yaklaşık 40 ton ağırlığında Brezilya'da bulunmuş oldu.

Bununla birlikte, daha yaygın olarak, kuvars kristalleri fazlaca daha küçüktür ve çeşitli renklerde de olabilirler.

Kuvars kristal türleri

Sitrin, muhtelif kuvars.
Kuvars, düzgüsel α-kuvars ve yalnızca kuvars 500 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklara ısıtıldığında mevcud yüksek sıcaklıklı β-kuvars olmak suretiyle iki şekilde bulunur. Ancak çoğu insan β-kuvars ile gerçekten etkileşime girmediğinden, kuvars çeşitlerini düşündüğümüzde çoğu zaman renk çeşitlerinden bahsederiz.

Antik çağlardan beri, kuvars çeşitleri takı ve alet yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. İrlandalılar kuvarsa "güneş taşı" adını verdiler ve Avrasya'nın büyük bir bölümünde kuvars değerli taş olarak kullanıldı.

Bunun bir kısmı renktir. Saf kuvars, belirtildiği şeklinde şeffaf yada yarı saydamdır; fakat şeyler çoğu zaman doğası gereği saf değildir. Kuvars saf olmadığında renklenir. Bazen renk, ametist niteliğinde olduğu şeklinde parlak menekşe veya indigo veya sitrin (iki kuvars çeşidi) durumunda olduğu gibi sarı olabilir - ancak renk tekrar de safsızlıklara borçludur.


Tüm güzel kuvars türleri ve sahip oldukları renklere sahip olma nedenleri hakkındaki ayrı bir derinlemesine makalemiz var. Önemli çeşitler içinde pembe kuvars ve dumanlı kuvars bulunur.

Tüm kuvars kristalleri mükemmel ve düz değildir; bir çok değil. Burada, pembe bir kuvars parçası. Resim kredisi: Anton Maksimov.
Ayrıca bazı psödo-kuvars çeşitlerinin de bulunduğunu söylemek icap eder. Kuvars kristal bir kayadır, ancak kuvarsa benzeyen ancak kristalleşmemiş kütleye haiz çeşitleri de mevcuttur. Örneğin kalsedon, küçük kristaller ve muhtemelen bir miktar kristalleşmemiş kütle ile kuvarsın ince iç içe büyümelerini içeren bir çeşittir. Akik, birincil bileşenleri olarak kalsedon ve kuvarstan doğar. Carnelian, onyx, heliotrope ve jasper öteki çeşitlerdir.

Bunlar naturel olarak da renklendirilebilse de, satıcıların fiyatlarını artırmak ve potansiyel alıcıları cezbetmek için onları boyaması olağan dışı bir konum değil.

Kuvars nerelerde Kullanılır

Kristal Kuvars Nedir?


Kuvars, GPS ve saatlerden akıllı telefonlara ve bilgisayarlara kadar milyarlarca cihazda kullanılmaktadır. Onu bu kadar kıymetli kılan temel özelliği piezoelektriktir.

Bu hususiyet Pierre Curie ve ağabeyi Jacques tarafınca keşfedildi. Temel olarak, bir kuvars kristali, tazyik veya gerilime maruz kaldığında zıt prizma kenarlarında pozitif yönde ve negatif yükler geliştirir. Tersine, değişen zıt yükler, dönüşümlü olarak genişlemeye ve daralmaya niçin olacaktır. Bu özelliğinden dolayı manometre olarak veya öteki uygulamalarda kullanılabilir.

Kuvars kristalleri ek olarak fazlaca hassas frekanslarda titreşir - o kadar hassastır ki, kuvars osilatörleri doğru zaman tutucular olarak kullanılabilir. Bu, onları kesin ve kararlı frekanslarda sinyal iletmesi gereken cihazlar için değerli kılar - hemen derhal bütün uygar vericiler. Kuvars plakalar, bu amaçla frekans kontrolü olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bunun için kullanılan bütün kristaller naturel değildir; günümüzde ise tam tersi.

1930'larda, nerede ise bütün elektronik endüstrisi kuvars kristallerine bağımlıydı. Ancak bu kristaller Brezilya'dan geldi ve İkinci Dünya Savaşı esnasında Brezilya'ya gelen ve Brezilya'dan gelen tedarikler büyük seviyede kesintiye uğradı. Bu nedenle, araştırmacılar kuvarsı sentezlemenin yollarını giderek daha çok aradılar. Bu, ancak savaştan sonra arttı ve sonucunda, 1950'lerde, sentez teknikleri, endüstriyel ölçekte bileşik kuvars kristallerinin üretilebileceği kadar iyi hale geldi. Bugün, modern elektronikte kullanılan kuvars kristallerinin neredeyse tamamı sentetiktir, zira üretimleri ve özellikleri test edilebilir.

Bununla birlikte, Brezilya, Çin, Japonya ve Rusya benzer biçimde hala oldukça fazla kuvars satıyor.

Kuvarsın iyileştirici güçleri var mı?

Güzel bir kuvars kristali. Görüntü kredisi: Dani Costelo.
Platon, Atlantis'in efsanevi öyküsünü anlatırken, içindeki kristallerden de bahsetmiştir. Platon'a bakılırsa, Atlantisliler zihinleri okumak ve telepatik olarak iletişim oluşturmak için kristalleri kullanırlardı. Romalılar ayrıca kristallere sihirli özellikler atfettiler, ancak ezoterik amaçlar için kuvars kristallerinden ilk tarihsel laf, ortalama 3000-4000 yıl önce Eski Sümerlerden geldi .

Tarih boyunca muhtelif kültürler, çeşitli şeyler için önerilen muhtelif kristaller ve muhtelif şekiller ve renkler ile kristallere büyülü özellikler atfetti.

Batı dünyasında (ve başka yerlerde) yeni yüzyıl şifası da bu inançları benimsedi. 2019'da kristal pazarı resmi olarak 1 milyar doların üstünde fiyatlandırıldı ve reel sayı muhtemelen fazlaca daha yüksek.

Ancak kristal iyileştirmenin herhangi bir etkisi olduğuna dair ilmi bir delil yoktur.

Araştırmacılar bunu aradılar , ancak bu durumda bulunacak hiçbir şey yok . Bunun için makul bir mekanizma da yok. Kuvars kristalleri (ve genel olarak kristaller) mühim bir radyasyon yaymazlar ve 'enerji' kavramı fizikte zaten iyi tanımlanmıştır - ve kristaller (kuvars veya değil) enerjinizi etkilemek için gerçekten hiçbir şey yapmazlar. Kristaller ve insanoğlu (yada bu mevzuda hayvanlar) içinde herhangi bir enerji transferi yoktur.

Kristallerin müspet tesirleri yalnızca plasebolara veya öteki ruhsal etkilere atfedilebilir, sadece kristaller iyileşmeyi yada başka herhangi bir faydayı desteklemez. Araştırma ek olarak , kristal iyileştirmeye olan inanç ile bilişsel önyargı arasında bir rabıta bulmuştur (inananlar uygulamanın doğru olmasını istediklerinde ve yalnızca bu arzuyu destekleyen şeyleri gördüklerinde ortaya menfaat).

Yoga yaparken kendinizi kristallerle çevrelemekten daha iyi hissediyorsanız, bu mutlaka sıkıntı değil ve bunu yapmalısınız. Evinizde kristal olmasını seviyorsanız, bu da mükemmel. Ancak kristallerin büyülü güçleri olduğuna inanmak destek olmuyor.

Kristaller ve özellikle kuvars kristalleri çok uzun zamandır insanların ilgisini çekmektedir. Yüzyılı aşkın bir emek vermeden sonra, bu kristallerin gerçekten mucizevi bulunduğunu biliyoruz. Geleneksel anlamda sihirli güçlere haiz olmasalar da, atomların bu kadar düzgün, düzenli çerçeveler arasında bir araya gelmesiyle oluşan özel yapılar olmaları hayranlık uyandırmak için yeterli bir sebep olmalıdır.

KRİSTAL KUVARS HAKKINDAKİ HER ŞEY 

https://youtu.be/0TVZmAwf2qU
https://www.favtr.com/kuvars-kristali-onun-bu-kadar-ozel-yapan-ne/?feed_id=664&_unique_id=637a0c5dbc70e&Favtr5354Kuvars%20kristali%20-%20onu%20bu%20kadar%20%C3%B6zel%20yapan%20ne%3F

Yorumlar