Saçlarınız ıslakken dışarı çıkmak sizi hasta eder mi? Efsane çürütüldü

Soğuk algınlığınıza ne sebep olur?

Ne ıslak saç ne de özellikle soğuk hava sizi hasta etmez. Burun ve boğazı çevreleyen zarların iltihaplanmasını tertipli olarak tetiklediği malum 200 değişik virüsten biriyle enfekte olduğumuz için soğuk algınlığına yakalanıyoruz. Bu, hasta birinin öksürdüğü yada hapşırdığı havadaki damlacıklarla temas ettiğimizde veya talep eder el sıkışmak talep eder kapı koluna dokunmak olsun, kirli bir yüzeye dokunduğumuzda olur.

Ama konum buysa, bu efsaneleşmiş niçin bu kadar yaygın? Büyük olasılıkla, bu, korelasyonun nedensellik olarak yanlış yorumlanması durumudur. İnsanlar ayrıca doğrulama yanlılığından muzdariptir ve hastalandıkları zamanları fark etme eğiliminde olacaklar, sadece kaygan giysilerle veya ıslak saçlarla dışarıda oldukları ve hastalanmadıkları zamanları görmezden geleceklerdir.

Viral enfeksiyonlar soğuk mevsimde zirveye ulaşır, olaylar Ekim ayından itibaren artar ve genellikle Şubat ayında kışın en yüksek noktasına ulaşır. Ancak soğuğun solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışla ne olursa olsun bir ilgisi olsa da, muhtemelen düşündüğünüz nedenlerden dolayı değildir.

Kış aylarında, genellikle birbirimize daha yakın olan kapalı alanlarda fazlaca daha fazla zaman geçiriyoruz, bu nedenle daha çok yüz yüze münasebet var. Diğer potansiyel olarak enfekte kişilerle münasebet sıklığı arttığından, enfeksiyon riski de artar. Soğuk algınlığı virüsü bulaşan insanların yaklaşık dörtte biri hiçbir alemet göstermiyor, bu nedenle test edilmedikçe kimin viral konakçı olabileceğini söylemenin bir yolu yok.

Hastalanma olasılığımızın bir başka nedeni de kışın haiz olduğumuz düşük nemdir. Viral partikülleri çevreleyen azca miktardaki rutubet buharlaştığı için, bu minik virüsler havada uzun zaman kalabilir ve koklama şansınızı artırır.

Salgının zirvesinde, evde kalma emirleri, maske zorunlulukları ve sıkı hijyen kurallarına uyulmasındaki mühim artış nedeniyle soğuk algınlığı ve grip olayları yaklaşık %98 oranında düştü. Artık insanlar fazlaca rahatladıklarına göre , Kuzey Yarımküre'de grip ve solunum sinsityal virüsü (RSV) - çoğu zaman hafifçe soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olan mevsimsel bir virüs - olayları arttıkça, bu enfeksiyonlar intikamla geri döndü . Bu, havanın veya vücut sıcaklığının tek başına sizi hasta edemeyeceğini harika bir şekilde göstermektedir.

Ayrıca, güneş ışığına yetersiz maruz kalmaya bağlı D vitamini eksikliğinin, insanları bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle enfeksiyonlara karşı daha kırılgan hale getirebileceğini öne süren birtakım araştırmalar da vardır, ancak bu fazlaca tartışmalıdır.

https://youtu.be/UYNDBj1Z8zI
Islak Saçla UYUMANIN zararları nelerdir ?

Ancak bunların hiçbiri, kaygan saçın yada ıslak giysilerin sizi soğuk algınlığına daha yatkın hale getirdiğini göstermez. Gerçek şu ki, hava nasıl olursa olsun veya saçınız ne kadar ıslak olursa olsun, yalnızca mikroplara maruz kalırsanız hastalanabilirsiniz - en azından aksini destekleyen hiçbir inceleme yok.

Islak, soğuk saçın hastalıkla ilişkilendirilebileceği tek bir vaziyet vardır: aslına bakarsanız enfekte olduğunuzda. Soğuk algınlığına yada gribe neden olan virüslerin kuluçka süresi 24-72 saattir ve düşük vücut ısısı , semptomların normalden daha hızlı başlamasına neden olabilir. Ama muhtemelen tekrar de hastalanırdın, sadece ıslak saç bu süreci hızlandırır. Unutulmaması ihtiyaç duyulan bir öteki nokta da sinüsle alakalı sorunları olan kişilerde hava sıcaklığındaki ani değişikliklerin burun akıntısına neden olabilen sinüs iltihabına niçin olabilmesidir. Bu genellikle griple karıştırılır.

İşte saç mevzusunda dikkatli olmanız gereken zamanlar
Islak saçın teneffüs yolu enfeksiyonlarına neden olması pek olası değildir, sadece tamamen değişik bir bakterilerde sorumlu olabilir. Bakteriler ve mantarlar mutlaka sıcak ve nemli ortamlara bayılırlar, bu nedenle vücut çatlaklarında ter birikmesinden meydana gelen pişik ve ayak mantarı benzer biçimde durumlarımız vardır. Örneğin tropikal enlemlerde beklediğiniz şeklinde sıcak havalarda kaygan saçla dışarı çıkarsanız, enfeksiyon riski vardır. Çok büyük bir risk değil fakat sıfır değil.

Daha problemli olan ise kaygan saçla uyumak. Yastığınızda ve çarşaflarınızda dışarıdan eve getirdiğiniz mantar ve bakteriler var. Hareketsiz durarak ve vücudunuzdaki ısıyı yastığa ve çarşafa aktararak bakteri ve mantar gelişimini destekleyebilirsiniz. Bu enfeksiyonlar içinde aspergilloz (yastıklarda bulunan bir küfün neden olduğu), malassezia folikülit (maya enfeksiyonunun niçin olduğu kaşıntılı, akne benzeri bir vaziyet) ve kafa derisi saçkıran (kırmızı, kaşıntılı, halka şeklinde bir kızarıklığa neden olan bir mantar enfeksiyonu) yer alır. Islak saçla uyumak da saça zarar verebilir.

Özetle, ıslak saç virüsler için bir mıknatıs değildir ve hastalanma riskini artırdığına dair bir kanıt yoktur. Bunun yerine, sizi nezleye yakalanmaktan koruyabilecek kanıtlanmış altı ipucu:

  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla sudan geçirin.
  • Özellikle evde biri hasta ise mutfak ve banyo tezgahlarını dezenfekte edin.
  • Hapşırırken ve öksürürken mendil kullanın.
  • İçecekleri ve kapları başkalarıyla paylaşmayın.
  • Sağlıklı bir rejim yiyin ve bağışıklık sistemini desteklemek için sık sık egzersiz yapın.
  • Ve açıkçası, hasta insanlardan uzak durmak için elinizden gelenin en iyisini yapın.
https://www.favtr.com/saclariniz-islakken-disari-cikmak-sizi-hasta-eder-mi-efsane-curutuldu/?feed_id=688&_unique_id=637a2cb86baf1&Favtr5377Sa%C3%A7lar%C4%B1n%C4%B1z%20%C4%B1slakken%20d%C4%B1%C5%9Far%C4%B1%20%C3%A7%C4%B1kmak%20sizi%20hasta%20eder%20mi%3F%C2%A0Efsane%20%C3%A7%C3%BCr%C3%BCt%C3%BCld%C3%BC

Yorumlar